Quantcast
Channel: Sørlandets litteraturpris
Viewing all 117 articles
Browse latest View live

Nominert 2013: Bård Nannestad

$
0
0
Bård Nannestad er nominert til Sørlandets litteraturpris 2013 for boka "Da Henrik Husten kom hjem" (Vigmostad og Bjørke)

Bård Nannestad er nominert til Sørlandets litteraturpris 2013 for boka “Da Henrik Husten kom hjem” (Vigmostad og Bjørke)

Bård Nannestad: ”Da Henrik Husten kom hjem” (Vigmostad og Bjørke, 2012)

Gripende og overraskende lesning. Velskrevet om fortielse og å kjenne sin historie.

Frank Berg lever et stille og regelmessig liv sammen med bikkja si helt til en ukjent bil, og ikke minst et ukjent ansikt dukker opp utenfor huset hans. Det er gått førti år siden barndomsvennen Henrik forsvant, og nå er han plutselig tilbake.

Dermed starter en reise i fortid og nåtid for Frank. En reise som er både vond og befriende på samme tid. Slektas synd og skyld holder en klam hånd over livene våre, men gir også uventede åpninger mot nye livsmuligheter.



Nominert 2013: Terje Dragseth

$
0
0
Terje Dragseth er nominert til Sørlandets litteraturpris 2013 for boka "Bella Blu" (Cappelen Damm)

Terje Dragseth er nominert til Sørlandets litteraturpris 2013 for boka “Bella Blu” (Cappelen Damm)

Terje Dragseth: ”Bella Blu” (Cappelen Damm, 2012)

I Bella Blu beveger vi oss i en romsonde i stor hastighet vekk fra jorden. Leseren kastes inn i en reise mot det ukjente og utfordres til å se seg tilbake på sin egen virkelighet.

Boka er en poetisk og dyster betraktning av den menneskelige eksistens, og kan betegnes som grensesprengende sciencefictionlyrikk. Dragseth skriver utenfor boksen og utfordrer språkets rammer.


Publikum avgjør – gi din stemme!

$
0
0
Stem på Sørlandets litteraturpris

Stem på Sørlandets litteraturpris

Alle kan være med å stemme på hvem som skal få Sørlandets litteraturpris 2012. Det vil bli trukket ut flotte premier blant de som har stemt til årets pris.

Du kan stemme på en kandidat i kategori skjønnlitteratur og en kandidat i kategori sakprosa. Du kan også velge å stemme kun i en kategori. Stemmeperiode er 14.2. – 9.4.2013.

Du kan bare stemme en gang i hver kategori !

Stem på følgende måter:

  • Internett: Klikk her for å gå til stemmeskjema
  • SMS: Skriv SORLAND <1,2, 3 eller 4 og 5, 6 eller 7> og send til 1980
    • 1 – Terje Dragseth: Bella Blu (Cappelen Damm)
    • 2 – Bård Nannestad: Da Henrik Husten kom hjem (Vigmostad og Bjørke)
    • 3 – Ole Robert Sunde: Krigen var min families historie (Gyldendal)
    • 4 – Bjørg Øygarden: Dronningen av Myrion (Cappelen Damm)
    • 5 - Knut Heidem: Slaget i Lyngør 1812 (Bokbyen forlag)
    • 6 - Gunvald Opstad: Sørlendinger og annet folk (Kolofon forlag)
    • 7 – Håvard Rem: Hank (Schibsted forlag)
  • Stemmeseddel er tilgjengelig i alle bokhandlere og bibliotek i Agder.

Sørlandets litteraturpris 2013

$
0
0
Disse titlene er nominert til Sørlandets litteraturpris 2013

Disse titlene er nominert til Sørlandets litteraturpris 2013

Forfattere med tilknytning til Sørlandet utga mange kvalitetsbøker i 2012. Juryen for Sørlandets litteraturpris har derfor hatt en rekke kandidater til årets pris. I år som ifjor deles det ut to priser, en skjønnlitterær pris og en pris for sakprosa.

Disse er nominert:

Skjønnlitteratur

Sakprosa

Det er publikum som bestemmer hvem som skal få prisene. Les mer om hvordan du kan stemme.


Møt de prisnominerte!

$
0
0
Møt de nominerte forfatterne til Sørlandets litteraturpris 2013. Foto fra forlagene, foto Nannestad Tom Sandvid

Møt de nominerte forfatterne til Sørlandets litteraturpris 2013. Foto fra forlagene, foto Nannestad Tom Sandvid

Snart kan publikum få møte og bli kjent med flere av de nominerte forfatterne til Sørlandets litteraturpris 2013. I løpet av mars blir det fire arrangementer i Agderfylkene.

Arendal
Sted: Arendal bibliotek
Tid: tirsdag 5. 3. kl. 19
Forfattere:  Terje Dragseth, Bård Nannestad og Bjørg Øygarden
Programleder: Kristin Øygarden

Kristiansand
Sted: Håndverkeren
Tid:  onsdag 6.3. kl. 19
Forfattere: Terje Dragseth, Bård Nannestad, Gunvald Opstad og Bjørg Øygarden
Progamleder: Kristin Øygarden.
Musikk ved I Sing My Body Electric

Mandal
Sted: Mandal bibliotek
Tid: onsdag 13.3. kl.19
Forfattere: Gunvald Opstad, Knut Heidem og Bjørg Øygarden
Programleder: Jan Kløvstad

Risør
Sted: Kunstparken
Tid:  torsdag 14.3. kl. 19
Forfattere: Knut Heidem, Bjørg Øygarden og Gunvald Opstad
Programleder: Jan Kløvstad


Stor stemning i Vennesla

$
0
0

vennesla_tidendeDet var bøker, mat og prat på Vigeland hovedgård onsdag 27. februar, og de 110 frammøtte fikk blant annet møte to av de nominerte til Sørlandets litteraturpris; Terje Dragseth og Gunvald Opstad.

Les artikkel i Vennesla Tidende 1. mars 2013 (pdf-format)


Forfattertreff i Arendal bibliotek

$
0
0
Bård Nannestad, Bjørg Øygarden og Terje Dragseth. Foto: Mari Senumstad Hauge

Bård Nannestad, Bjørg Øygarden og Terje Dragseth. Foto: Mari Senumstad Hauge

5. mars fikk folk i Arendal sjansen til høre om morsomheter fra verdensrommet, en 60-åring som endelig tar skrittet ut i verden og møte en forfatter som liker å føre leserne bak lyset.

Det ble et riktig trivelig møte med tre av de nominerte til Sørlandets litteraturpris. Eli Søyland fra Arendal bibliotek ønsket velkommen. Hun fortalte at det er svært variert litteratur det dreier seg om. Bjørg Øygarden syntes det var fint at alle de skjønnlitterære sjangrene ble ristet sammen i en hatt.

Terje Dragseth har skrevet lyrikk fra verdensrommet. Han nærmest sang fra loggboken fra romskipet Bella Blu; språk er nemlig lyd. Terje Dragseth er også musiker og snakket om at musikken i den enkelte er kosmisk.

Bård Nannestad fikk oss til å humre sammen med Frank Berg som omsider som 60-åring gjør alvor av ungdomsplanene om å komme seg vekk fra hjembygda Nittedal. På direkte spørsmål fra salen, svarte han at Arendal foreløpig, i alle fall, er med i hans neste skriveprosjekt.

Bjørg Øygarden tar i sin fantasybok for ungdom med til en parallell verden der heltene er vanlige mennesker med sine feil og mangler. Hun lar heltene få bruk for sine ikke så gode sider. Hun sier hun er glad i personene sine også når de er usympatiske, for hun vet at det bor så mye mer i dem. ”Hm, det der høres merkelig kjent ut”, tenkte jeg.

Tekst: Mari Senumstad Hauge

Fra venstre: Bård Nannestad, Bjørg Øygarden, Kristin Øygarden (programleder) og Terje Dragseth. Foto: Mari Senumstad Hauge

Fra venstre: Bård Nannestad, Bjørg Øygarden, Kristin Øygarden (programleder) og Terje Dragseth. Foto: Mari Senumstad Hauge


Forfattermøte i Kristiansand

$
0
0

Fra forfattermøte i Kristiansand mars 2013. Foto: Barb L. Haaland.

Hva er forskjellen på Science fiction og fantasy? Og er Plaprefisk og Babelfish egentlig det samme? Det er noe av det publikum fikk svar på på Haandverkeren i Kristiansand 6. mars.

Forfattermøte i Kristiandsand mars 2013. Foto: Barb L. Håland

Kristin Øygarden i samtale med forfatterne som har gitt ut noen av fjorårets beste bøker på Sørlandet; Baard Nannestad, Bjørg Øygarden, Terje Dragseth og Gunvald Opstad– på Haandverkeren.

I sing my body electric opptrer på SLP-arrangement på Håndverkeren mars 2013. Foto: Barb L. Håland

I Sing My Body Electric framførte to coverlåter; Because the night (Patti Smith & Bruce Springsteen) og Dress Rehearsal Rag (Leonard Cohen).

Se flere bilder på Facebook

Tekst og foto: Barb L. Håland



Forfatterkveld i Mandal

$
0
0

13. mars var det Mandal sin tur til å møte nominerte forfattere. Et lydhørt publikum fikk møte Bjørg Øygarden, Knut Heidem og Gunvald Opstad i samtale med Jan Kløvstad.

Disse forfatterne er nominert for ganske så forskjellige bøker, og publikum fikk høre om forskjellige arbeidsmetoder.

Knut Heidem har gått til primærkildene, bl.a. loggboka til linjeskipet Dictator. Han har også lest rapportene fra slaget; der de engelske rapportene er preget av til dels voldsomme overdrivelser, er de dansk-norske rapportene mer preget av bortforklaringer. 133 sjøfolk omkom i slaget som sto 6. juli 1812.

Bjørg Øygarden fortalte at noe av det morsomste med å skrive fantasylitteratur er å finne på ting. En annen verden må se annerledes ut, ha andre arter, andre yrker osv. På den måten ender man opp med arter som f.eks. kakkerhakker og sløvsanger.

Gunvald Opstad fortalte om portrettintervju som sjanger, og mente at en journalist nok kunne være litt slesk og slu. Det gjelder å varme opp intervjuobjektet med ufarlige spørsmål, stille litt mer kontroversielle spørsmål underveis – for så å kryssklippe.

Mandal bibliotek i Buen kulturhus var en flott ramme rundt arrangementet.

Fra forfattermøte i Buen kulturhus i Mandal 13. mars 2013. Fra venstre: Knut Heidem, Bjørg Øygarden, Gunvald Opstad og programleder Jan Kløvstad. Foto: Barb L. Håland.

Fra forfattermøte i Buen kulturhus i Mandal 13. mars 2013. Fra venstre: Knut Heidem, Bjørg Øygarden, Gunvald Opstad og programleder Jan Kløvstad. Tekst og foto: Barb L. Håland.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Se flere bilder på Facebook


Forfattermøte i Risør

$
0
0
Det er lov å leke mer i barnelitteraturen, sa Bjørg Øygarden; her sammen med Jan Kløvstad. Foto: Barb L. Håland

Det er lov å leke mer i barnelitteraturen, sa Bjørg Øygarden; her sammen med Jan Kløvstad. Foto: Barb L. Håland

I underkant av 20 tilhørere møtte torsdag kveld opp på Kafé Gymnaset (Risør Kunstpark) for å høre på noen av årets nominerte forfattere. Kaféen serverte litterær suppe for anledningen (kan anbefales).

Eva Christensen fra Risør bibliotek ønsket velkommen og samtaleleder Jan Kløvstad styrte resten av kvelden med stø hånd og stemme.

Knut Heidem fortalte om fatale feilvurderinger som ble foretatt mandag 6. juli 1812, og de grusomme konsekvensene det fikk. Mer om det dramatiske slaget i Lyngør kan du lese i Knut Heidems bok “Slaget i Lyngør 1812″.

Det eldste intervjuet i Gunvald Opstads bok “Sørlendinger og annet folk” er intervjuet av Inger Hagerup, fra 1965. De 40 portrettintervjuene (fra 1965 til 1994)er plukket ut for å være lesverdige også i dag. Det fikk vi flere gode eksempler på i Risør torsdag kveld, og latteren satt løst. Vi fikk også høre at Olav Salveson Moi hadde omtalt Gunvald Opstad som “en liten, raggete djevel fra ei av bøkene til Mikkjel Fønhus”.

Bjørg Øygarden, nominert for “Dronningen av Myrion”, fortalte litt om hvordan det var å skrive for barn sammenlignet med å skrive bøker for voksne. Fantasien kan få god plass, og det er som regel lov å leke mer i barnelitteraturen, noe hun likte godt.

Husk at det er publikum som bestemmer hvem som får Sørlandets litteraturpris. Stemmeperioden varer helt til 9. april, stemme kan du gjøre her.

Se flere bilder på Facebook

Tekst og foto: Barb Lamprecht Håland

To av de nominerte i klassen sakprosa; Knut Heidem og Gunvald Opstad. Foto: Barb L. Håland.

To av de nominerte i klassen sakprosa; Knut Heidem og Gunvald Opstad. Foto: Barb L. Håland.


Prisutdeling 23. april

$
0
0
"Not just an angel" med Laura Christina Brøvig Vallenes. Foto: Jacob Buchard

“Not just an angel” med Laura Christina Brøvig Vallenes. Foto: Jacob Buchard

Sørlandets litteraturpris for 2013 deles ut på Verdens bokdag 23. april i Kristiansand. Arena for utdelingen er Kristiansand Kunsthall og arrangementet begynner kl 18.30.

Den skjønnlitterære prisen deles ut av Tone Foss By, årets kvinnelige leder på Sørlandet i 2012. Prisen i kategori sakprosa deles ut av Elsa Marie Almås fra Universitetet i Agder, hun ble utnevnt til Nordens første kvinnelige professor i sexologi sammen med sin mann i 2012. 

Laura Christina Brøvig Vallenes står for kunstnerisk innslag under utdelingen.  Hun presenterer utdrag fra «Not just an angel» med Laura Christina Brøvig Vallenes, Silje Nordheim og Ida Fugli. Dette er et nyskrevet teaterstykke av Brøvig Vallenes, med musikk av Leon Muraglia laget til stemmerettsåret 2013. Forestillingen er basert på og inspirert av Camilla Colletts ”Amtmandens Døtre”.  En poetisk tolkning av det å beholde retten til å bruke stemmen.

Aktuelle kandidater til å motta Sørlandets litteraturpris for 2013. Stemmeperioden ble avsluttet 9. april.

Velkommen til en prisutdeling i stemmerettsjubileets ånd.

Prisutdeling på Verdens bokdag i Kristiansand Kunsthall kl 1830

Prisutdeling på Verdens bokdag i Kristiansand Kunsthall kl 1830


Prisvinnerne!

$
0
0
Vi gratulerer prisvinnerne Knut Heidem og Bård Nannestad som vinnere av Sørlandets litteraturpris 2013!

Vi gratulerer Knut Heidem og Bård Nannestad som vinnere av Sørlandets litteraturpris 2013!

Sørlandets litteraturpris 2013 ble delt ut på et arrangement i Kristiansand Kunsthall på Verdens bokdag 23. april. Det er publikum som har stemt fram sine favoritter blant de nominerte bøkene.

Knut Heidem er nominert til Sørlandets litteraturpris 2013 for boka "Slaget i Lyngør 1814" (Bokbyen forlag)

Knut Heidem vant Sørlandets litteraturpris 2013 i klassen for sakprosa med boka “Slaget i Lyngør 1814″ (Bokbyen forlag)

Knut Heidem fikk prisen for Slaget i Lyngør 2012. Grundig og gjennomarbeidet om det dramatiske slaget i Lyngør i 1812. Heidem skriver både detaljert og spennende om hvordan den dansknorske fregatten Najaden ble senket i kamp med britiske skip. Forfatteren viser stor bredde i sin dokumentasjon og henter stoff både fra historikere, fortellinger fra fastboende og diktning om hendelsen.

Knut Heidem er bosatt i Oslo, men er opprinnelig fra Lyngør. Han er utdannet bibliotekar, og har arbeidet ved Universitetsbiblioteket i Oslo og Nasjonalbiblioteket. Han er nå pensjonist. Slaget i Lyngør 1812 er hans første bok.

Bård Nannestad er nominert til Sørlandets litteraturpris 2013 for boka "Da Henrik Husten kom hjem" (Vigmostad og Bjørke)

Bård Nannestad vant Sørlandets litteraturpris 2013 i klassen for skjønnlitteratur for boka “Da Henrik Husten kom hjem” (Vigmostad og Bjørke)

Bård Nannestad vant prisen for Da Henrik Husten kom hjem. Gripende og overraskende lesning. Velskrevet om fortielse og å kjenne sin historie. Frank Berg lever et stille og regelmessig liv sammen med bikkja si helt til en ukjent bil, og ikke minst et ukjent ansikt dukker opp utenfor huset hans. Det er gått førti år siden barndomsvennen Henrik forsvant, og nå er han plutselig tilbake. Dermed starter en reise i fortid og nåtid for Frank. En reise som er både vond og befriende på samme tid. Slektas synd og skyld holder en klam hånd over livene våre, men gir også uventede åpninger mot nye livsmuligheter.

Bård Nannestad er oppvokst i Nittedal og bosatt i Arendal. Han arbeider som psykiatrisk sykepleier. Da Henrik Husten kom hjem er hans debut som forfatter.

Om prisutdelingen i pressen:

Åpningstale ved Anne Kristin Undlien, leder av styringsgruppa

Bilder fra prisutdelingen


Åpningstale ved Anne Kristin Undlien

$
0
0
Anne Kristin Undlien er leder av Styringsgruppa for Sørlandets litteraturpris 2013 og biblioteksjef ved Kristiansand folkebibliotek

Anne Kristin Undlien er leder av Styringsgruppa for Sørlandets litteraturpris 2013 og biblioteksjef ved Kristiansand folkebibliotek

“Som leder for styringsgruppa for Sørlandets Litteraturpris er det en ære å ønske dere alle Velkommen til kåring av vinnere av Sørlandets Litteraturpris!

Prisen har nå eksistert i 13 år, og det er tredje året vi kårer både en vinner i kategorien skjønnlitteratur og i kategorien sakprosa.

Utgangspunktet for å opprette prisen var stoltheten og vissheten om at det skrives mye bra av forfattere fra Sørlandet, forfattere bosatt på Sørlandet og om emner relatert til Sørlandet. Disse tretten årene har bekreftet dette, juryen har hatt en stor arbeidsoppgave, og det vanskeligste har vært utvelgelsen blant mange dyktige kandidater i en rekke ulike sjangre.

Første året prisen ble delt ut var det Agnethe Eriksen som vant med billedboka «Alfabet om sommeren». Det vakte reaksjoner at det var en billedbok for barn som vant. Enkelte hevdet at prisen ville appellere til det lettfordøyelig og uhøytidlige, og at seriøs litteratur for voksne aldri ville ha håp om å vinne prisen, i hvert fall ikke lyrikk. Til nå er Eriksen forfatter av den eneste barneboka som har vunnet prisen. Det er to diktsamlinger som har vunnet prisen – Nils-Christian Moe Repstads «Sannheten og andre konstruksjoner» og Øysteins Hauge «Predikanten». Det har alle år vært vanskelig å spå hvem som vinner av de nominerte.

Finnes det da overhode noen trender i resultatene? Jeg finner en tendens. Formålet med prisen er blant annet å hjelpe fram nye og gryende forfatterskap fra Sørlandet. Vi kan selvsagt ikke bestemme hva folk skal stemme, men det virker ganske tydelig som nye forfatterskap fenger interesse og får mange stemmer. Så her har stemmegiverne helt klart ofte spilt på lag med denne delen av formålsparagrafen.

I år er det Stemmerettsjubileum og Camilla Collettjubileum. Juryen har fått reaksjoner på at ikke flere kvinner ble nominert til prisen dette spesielle året. Litteratur og litteraturpriser skaper debatt og reaksjoner, det er ulike innfallsvinkler og ulik vektlegging, og godt er det! Og selv om prisen nå har en kategori for sakprosa og en for skjønnlitteratur, vil heldigvis ikke debattene ta slutt. I alt er det 5 kvinner og 6 menn som har mottatt prisen. Fordelingen går altså i mennenes favør, men 5 mot 6 er ikke veldig skeivfordelt, spesielt ikke tatt i betraktning at det er flere menn som skriver bøker enn kvinner – også i dag. Men så er det slik at det er noen menn som har fått prisen flere ganger – Karl Ove Knausgård har mottatt prisen to ganger, og Gaute Heivoll har mottatt den hele tre ganger. Tar en med at det også er en mann – Kjell Askildsen – som fikk Sørlandets litteraturpris sin ærespris da vi feriet prisens 10-årsjubileum – så er det helt klart – også denne prisen har i størst utstrekning blitt delt ut til menn.

I år mottok Sørlandets Litteraturpris 1539 stemmer totalt. Det er 233 stemmer flere enn vi mottok i fjor, og 194 stemmer mindre enn vi mottok i forfjor. Styringsgruppen har de siste årene hatt som mål å få inn mer enn 1000 stemmer, og det har vi lyktes med de siste årene.

Blant disse stemmegiverne trekker vi ut vinnere av en rekke premier, det dreier seg om alt fra dagspass på Canal Street, overnatting på Bokhotellet på Lyngørporten, bokgavekort, konserter, foredrag og forestillinger. Jeg skal ikke lese opp hver enkelt gevinst og hvem som har vunnet, det vil bli lagt ut en oversikt som viser dette i detalj på hjemmesidene til Sørlandets Litteraturpris. Årets stemmegivervinnere er 17 lykkelige kvinner og 10 like lykkelige menn. Vi har ikke gått inn og telt antall kvinnelige og mannlige stemmegivere, men vil tro at vi på dette området vil finne en overvekt av kvinner i tråd med resultatet av trekningen.”


Vant sponsorpremier

$
0
0

Alle som stemte på Sørlandets litteraturpris 2013 har vært med i trekningen av flotte premier! Styringsgruppa for Sørlandets litteraturpris har nå trekt vinnerne – og de heldige er:

Canal Street, 2 stk. dagspass.
Jan Ivar Thomas
Gro Johannessen

Silje Nergaard, Arendal Kulturhus, 2 bill.
Lise Dedenroth Dragseth

Move, Arendal Kulturhus, 2 bill.
Harald Halvorsen

Bokhotellet Lyngør helg for 2
Dagny Anker Gevelt

Gavekort bokbyen 500,-
Marita Grimsø,
Ingvild Krogvig

Sørbok gavekort 500,-
Sondre Elstad

Dark Season, konserten i Domkirka Kristiansand, 2 bill.
Aud Elisabeth Åsheim

Cinemateket – 2 bill hver
Svein Harald Moe,
Terje Paulsen,
Kjell Ove Hagen
Gunnar Horn
Else Margrethe Bredland

Riksteatret 2 x 2 bill.
Svein Andreassen
Annemor Sundbø

Fredagskonserter kafe Generalen, Ravnedalen
Anne Bryn
Hege Haugen
Martha M Hansen
Lena Ulvestad
Berit Tostrup

Bokpakker
Ingrid Margrethe Larsen
Hilde Hembre
Eli-Kristine Pedersen

Filosofikafèen Kristiansand – to billetter til hver til ett av tre arrangementene høsten 2013:
Jon Havstad
Arne Olsen Sundby
Wenche Laukvik


Bilder fra prisutdelingen

$
0
0

Sørlandets litteraturpris 2013 ble delt ut i Kristiansand kunsthall 23. april. Det er publikum som har stemt fram sine favoritter blant de nominerte bøkene.

Glade prisvinnere er  Bård Nannestad som vant prisen i kategori skjønnlitteratur for boka “Da Henrik Husten kom hjem” (Vigmostad & Bjørke forlag). Knut Heidem vant sakprosa-prisen for boka ”Slaget i Lyngør 1814″ (Bokbyen forlag).

Fra åpningen, Nina Bjørneby Klefstad spiller og synger stykket «Say hey» som hun har skrevet selv. Foto: Kristiansand folkebibliotek

Fra åpningen, Nina Bjørneby Klefstad spiller og synger stykket «Say hey» som hun har skrevet selv. Foto: Espen Halvorsen, Kristiansand folkebibliotek

Elsa Almås delte ut prisen i kategori sakprosa. Foto: Espen Halvorsen, Kristiansand

Elsa Almås delte ut prisen i kategori sakprosa. Foto: Espen Halvorsen, Kristiansand

Anne Kristin Undlien, prisvinner Knut Heidem og prisutdeler Elsa Almås. Foto: Espen Halvorsen, Kristiansand folkebibliotek

Anne Kristin Undlien, prisvinner Knut Heidem og prisutdeler Elsa Almås. Foto: Espen Halvorsen, Kristiansand folkebibliotek

Tone Foss by delte ut den skjønnlitterære prisen. Foto: Espen Halvorsen, Kristiansand folkebibliotek

Tone Foss by delte ut den skjønnlitterære prisen. Foto: Espen Halvorsen, Kristiansand folkebibliotek

Anne Kristin Undlien, prisvinner Bård Nannestad og prisutdeler Tone Foss Bye. Foto: Espen Halvorsen, Kristiansand folkebibliotek

Anne Kristin Undlien, prisvinner Bård Nannestad og prisutdeler Tone Foss Bye. Foto: Espen Halvorsen, Kristiansand folkebibliotek

Fra forestillingen "Not just an angel" med Laura Christina Brøvig Vallenes og Ida Fugli. Dette er et nyskrevet teaterstykke av Brøvig Vallenes, med musikk av Leon Muraglia laget til Stemmerettsjubileet 2013. Foto: Mari S. Hauge

Fra forestillingen “Not just an angel” med Laura Christina Brøvig Vallenes og Ida Fugli. Dette er et nyskrevet teaterstykke av Brøvig Vallenes, med musikk av Leon Muraglia laget til Stemmerettsjubileet 2013. Foto: Mari S. Hauge, AAbk

Fra forestillingen - Laura Christina Brøvig Vallenes og Ida Fugli. Foto: Espen halvorsen, Kristiansand folkebibliotek

Fra forestillingen – Laura Christina Brøvig Vallenes og Ida Fugli. Foto: Espen halvorsen, Kristiansand folkebibliotek



Sørlandsforfattere 2013

$
0
0
Illustrasjonsfoto: AGE \ Universal Image Group (Britannica Image Quest)

Illustrasjonsfoto: AGE \ Universal Image Group (Britannica Image Quest)

Her er ei liste over bøker som ble utgitt i 2013, med forfattere som har en naturlig tilknytning til Sørlandet. Disse bøkene vil bli vurdert som mulige kandidater til Sørlandets litteraturpris 2014. Bøker utgitt desember 2012 blir også vurdert sammen med 2013-bøkene.

De nominerte til Sørlandets litteraturpris 2014 blir offentliggjort på pressekonferanse i Arendal i februar 2014.

Begynn gjerne din litterære reise i sørlandslitteratur allerede idag. Kjøp eller lån – bruk for eksempel agder.samsøk.no dersom du ønsker å finne ut om boka du vil lese er ledig på et bibliotek i Agder.

Lista under oppdateres fortløpende med titler som utgis i 2013. Tips oss gjerne! Bruk kommentarfeltet under eller send en e-post til juryen.

Skjønnlitteratur:

Harald Olsen: Havets pilegrimer. Verbum forlag
Gry Hovdenak Strøm: Ordsamleren. Gyldendal
Siri Østli: Pikekyss og djevelkake. Cappelen Damm
Thomassen, Tore: Gutten som var uheldig i kirken ; illustrasjon: Bon Tomme. Luther forlag

Sakprosa:

Vandring ut : emigrasjon fra Landvik 1840-1960 / utg.av Landvik historielag (Landvik historielag)
Birger Dannevig: Historiske foto fra Agder. Bokbyen forlag
Helge Røed: Eydehavn. Fortellinger om et industristed. Bokbyen forlag
Ann-Christin Johansen: Bølgeskvulp i dusjen. Om angst og kjærlighet. Avhengighet og frigjøring. Gaveca forlag
Ole Jørn Alfsen: Krigens lokale helter – og noen skjebner fra krigsåra 1940-1945. Risør – Gjerstad – Tvedestrand – Vegårshei. Eget forlag
Ball, Helga Lid: Samhold er styrke. Gratulerer med dagen, Kjære Eydehavn. Eget forlag

 

 


Nominert 2016: Agnes-Margrethe Bjorvand

$
0
0
Agnes-Margrethe Bjorvand er nominert til Sørlandets litteraturpris 2016 for boka «Astrid Lindgren» (Cappelen Damm). Foto Bjorvand: Universitetet i Agder

Agnes-Margrethe Bjorvand er nominert til Sørlandets litteraturpris 2016 for boka «Astrid Lindgren» (Cappelen Damm). Foto Bjorvand: Universitetet i Agder

 

Agnes-Margrethe Bjorvand og Lisa Aisato (ill.): «Astrid Lindgren» (Cappelen Damm, 2015)

Astrid Lindgren er en bildebokbiografi for barn. Boka er en rik vev av Lindgrens livsfortelling, anekdoter, sitater, konsise faktaopplysninger og tiltalende, men også friksjonsfylte, illustrasjoner av Lisa Aisato. Bokas akvareller fanger essensen av Lindgrens fantastiske liv og litterære univers.

Både lyse og mer dunkle sider ved Lindgrens liv og virke har fått plass i bokas tekst og bilder. Det hele er på samme tid opplysende, engasjerende, språklig friskt, og lett tilgjengelig.

Her kan du stemme på Agnes-Margrethe Bjorvand (kandidat nr. 4)

 


Nominert 2016: Karl Ove Knausgård

$
0
0

Karl Ove Knausgård er nominert til Sørlandets litteraturpris 2016 for boka "Om høsten" (Oktober). Foto: Oktober/André Løyning. Design bokforside: Aud Gloppen/Blæst Design

Karl Ove Knausgård er nominert til Sørlandets litteraturpris 2016 for boka «Om høsten» (Oktober). Foto: Oktober/André Løyning. Design bokforside: Aud Gloppen/Blæst Design

 

Karl Ove Knausgård: «Om høsten» (Oktober, 2015)

I denne boka skriver Knausgård brev til sin egen ufødte datter. Om høsten retter et personlig blikk mot verden og dens innhold. Boka beskriver utvalgte ting og fenomener i våre omgivelser for et helt nytt menneske.

Knausgård holder tekstene i en svært konsentrert form. Resultatet er et strålende bevis på at litteraturen kan åpne opp og gjøre alt i tilværelsen interessant og nytt for oss. Knausgård viser igjen sine språklige ferdigheter i tekster som nærmer seg det poetiske.  Han befester sin posisjon som en av vår tids store fortellerstemmer.

Her kan du stemme på Karl Ove Knausgård (kandidat nr. 3)

 


Nominert 2016: Siri Pettersen

$
0
0
Siri Pettersen er nominert til Sørlandets litteraturpris 2016 for boka «Evna» (Gyldendal. Foto : Gyldendal/Lars Myhren Holand

Siri Pettersen er nominert til Sørlandets litteraturpris 2016 for boka «Evna» (Gyldendal). Foto : Gyldendal/Lars Myhren Holand


Siri Pettersen: «Evna» (bind 3 av Ravneringene)  (Gyldendal, 2015)

Med denne boka avslutter Siri Pettersen sin trilogi Ravneringene. Hun har skapt et imponerende fantasy-univers. Ikke minst vil heltinnen Hirka leve lenge hos norske lesere.  Pettersen skriver for ungdom, men det er liten tvil om at disse bøkene vil kunne løfte fantasy-sjangeren ut av nerderommene og over i et bredt, voksent lesermarked.

Evna er en mesterlig avslutning på en historie og et univers som bærer sjangerens kjennetegn, men som også tar opp grunnleggende spørsmål i vårt samfunn som annerledeshet, utstøting, identitet og klasseskille. Det er bare å la seg fascinere av fantasiens muligheter og glede seg over et språk og en dialogform som står fjellstøtt.

Her kan du stemme på Siri Pettersen (kandidat nr. 2)

 


Nominert 2016: Terje Dragseth

$
0
0
Terje Dragseth er nominert til Sørlandets litteraturpris 2016 for boka "Jeg skriver språket" (Cappelen Damm). Foto: Cappelen Damm/Blunderbuss/Anna-Julia Granberg

Terje Dragseth er nominert til Sørlandets litteraturpris 2016 for boka «Jeg skriver språket» (Cappelen Damm). Foto: Cappelen Damm/Blunderbuss/Anna-Julia Granberg


Terje Dragseth: «Jeg skriver språket» (Cappelen Damm, 2015)

Dette er Terje Dragseths 18.diktsamling siden debuten i 1980. Boka kan kalles et langdikt, eller en lovsang til livet og historien. Diktet beveger seg fra Bibelens univers til Homer. Snorre, Shakespeare, Wergeland og videre fram til Stein Mehren, dessuten de nære omgivelser i forfatterens eget miljø.

Språket og dets betydning i fortid og nåtid er gjennomgangstema. Selv om forfatteren gjester mange tidligere skrivere, er dette langt fra noe plagiat, men gnistrende originalt fra først til sist. Boka er rett og slett språklig imponerende.

Her kan du stemme på Terje Dragseth (kandidat nr. 1)

 


Viewing all 117 articles
Browse latest View live